Week van Autisme 2020 - 100% online
Handleiding voor deelname
Benut deze #WeekvanAutisme2020 om te leren hoe we zo veel mogelijk verschillende mensen met autisme digitaal kunnen bereiken. Als ons dat lukt halen we samen #Gaut
Deze Week van Autisme wordt virtueel
“De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door” is de geweldige titel van een boek van Herman Finkers. De huidige corona crisis gooit flink wat roet in het eten van organisatoren van cursussen en evenementen. Zo gaat ook de Week van Autisme niet door: van 28 maart tot en met 4 april stonden er allerlei activiteiten op het programma voor, door en met mensen met autisme. Alle fysieke bijeenkomsten van organisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Autisme zijn uitgesteld of afgelast!
​
Laat het soepel omgaan met veranderingen nu net niet de sterkste kant van de meeste mensen met autisme zijn. Er is echter ook iets waar mensen met autisme bovengemiddeld goed en soms zeer bedreven in zijn: de virtuele wereld. Soms is de online wereld een vluchthaven voor de werkelijke wereld, omdat die te hard en te ongefilterd binnen komt. Soms is de wiskundige omgeving van computers er eentje die goed aansluit op de denkwereld van iemand met autisme. Vast staat dat er opvallend veel mensen met autisme op sociale media actief zijn. Vandaar dat de Week van Autisme dit jaar ook helemaal niet afgelast wordt, we doen hem dit jaar gewoon 100% online.
Deze Week van Autisme gaat 100% online
Wanneer een bijeenkomst door corona niet doorgaat, hoe organiseer je dan een online bijeenkomst? Dat gaat echt heel gemakkelijk op internet. Er zijn hiervoor allerlei vormen van sociale media. Zo heb je bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Spotify en Twitch.tv. Doordat je bij elke activiteit op deze verschillende soorten media een hashtag gebruikt (een woord achter een hekje) worden alle activiteiten virtueel met elkaar verbonden. Iedereen kan naar die hashtags gaan zoeken op smartphone, tablet, laptop of PC. En zo kan iedereen gaan deelnemen aan jouw activiteit. Samen maken we zo de virtuele Week van Autisme.
​
Al de activiteiten op de verschillende media kun je vinden met de volgende 2 hashtags:
​
​
#WeekvanAutisme2020 en/of #Gaut
​
Deze Week van Autisme wordt digitaal
Het mooie van een activiteit op sociale media is dat iedereen met een internetaansluiting je kan komen bezoeken. Maar het allermooiste is dat iedereen naast deelnemer ook organisator van een activiteit kan worden. Doe iets op je telefoon, tablet of computer. Iets wat volgens jou te maken heeft met autisme. Deel dat via sociale media. En zet daar een hashtag bij: #WeekvanAutisme2020 en/of #Gaut .
Wanneer je tussen 27 maart en 5 april een video upload naar YouTube dan zet je er bijvoorbeeld de omschrijving #WeekvanAutisme2020 in. En wanneer je het spelen van een game streamt op Twitch.tv dan kondig je die stream natuurlijk eerst even aan op Twitter en daar zet je dan #Gaut bij. Kies wat je leuk vindt of gebruik ze gewoon allebei.
​
In deze video legt gewoon Autastisch! het nog eens beeldend voor ons uit:
​
​
​
​
​
​
De Week van Autisme wordt digitaal toegankelijk
Na deze Coronavirus crisis wordt de Week van Autisme nooit meer hetzelfde. Er zal voortaan naast het fysieke deel altijd een virtueel deel komen. Nu is dat virtuele deel gemaakt voor alle mensen die verstandig zijn en binnen blijven. Maar ook de volgende jaren, wanneer we weer door heel het land bij elkaar mogen komen in kleine en grote zalen, ook dan zal er een online versie van de Week van Autisme zijn.
Er waren altijd al mensen met autisme, die graag deel hadden willen nemen aan de activiteiten en bijeenkomsten van de Week van Autisme, maar dat in werkelijkheid veel te intensief vonden. Een bijkomstigheid van deze crisis is dat we nu beseffen dat de uitsluiting van thuiszitters voor een deel gewoon oplosbaar is. Het is niet langer een kwestie van niet kunnen of van niet willen, slechts rest de vraag hoe?
​
Wil je ook afbeeldingen van het logo en de hashtags van de #WeekvanAutisme2020
ga dan naar de mediakit van gewoon Autastisch!
​
​
​
Wil je extra vermeld worden op de overzichtspagina van alle activiteiten van de #WeekvanAutisme2020 vul dan het contactformulier in van gewoon Autastisch!
Wie is Marc?
Mijn naam is Marc Beek (56 jaar, getrouwd, vader). In 2017 startte ik met Aut of the Blue. Van beroep ben ik publieksvoorlichter. Door verhalen te vertellen maak ik van iets lastigs iets begrijpelijks. In mijn vrije tijd ben ik activiteiten-boswachter. Met kleine groepen maak ik mooie wandelingen over de Veluwe. Op latere leeftijd heb ik de diagnose autisme gekregen. Sindsdien ben ik beter in staat de hobbels op mijn pad te herkennen en deze samen met anderen te vermijden.
​
Bij het houden van wandelingen, geven van lezingen of workshops kan ik gebruik maken van mijn vierjarige ervaring als ervaringsdeskundige bij Vanuit autisme bekeken. Dit door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefinancierde project was opgezet om de decentralisatie, transitie en transformatie van zorg, onderwijs en werk invulling te geven. Mensen met autisme waren hierbij 'de kanarie in de goudmijn'.
Toen ik nog zonder besef van mijn kwetsbaarheid als publieksvoorlichter werkte, schakelde ik zelf al graag ervaringsdeskundigen in. Zo heb ik voor het toenmalige ministerie van Wonen, Wijken en Integratie het project 'Fietsvriendinnen' uitgevoerd. Waarbij we geoefende fietsers (de toenmalige autochtonen) met beginnende fietsers (de toenmalige allochtonen) samen lieten fietsen. Als westerse man werkte ik hierbij samen met niet-westerse vrouwen, die als ervaringsdeskundigen goed aan konden geven wat in de praktijk wel en wat niet zou gaan werken van al de plannen die ik kon bedenken.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen werkte ik dankzij budget van het Landelijk Platform Psychische Gezondheid (Mind), samen met ervaringsdeskundige kandidaat-raadsleden aan het inclusief maken van de gemeenteraden: kies voor kracht en kwetsbaarheid.