top of page

Wat we al deden

De Autisme Belevingswandeling is ontstaan op het Hulshorsterzand op de Veluwe, het gebied waar Marc Beek ook vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten is. Hier in de buurt werd de wandeling in samenwerking met Jasper Kok-Roosjen van Ontdek Autisme voor het eerst als individueel te boeken groepsactiviteit aangeboden.

Het aanbod van de Autisme Belevingswandeling op vaste locaties en vaste data, wordt nog steeds aangeboden, maar nu op locaties dichterbij de grote steden en treinstations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Zwolle.

 

De Autisme Belevingswandeling wordt daarnaast op verzoek aangeboden aan de leden van verenigingen en door stichtingen, zoals de Nederlandse Vereniging voor Autisme en Mama Vita, en door congresorganisaties, zoals Inservice en Autminds. 

 

En steeds vaker wordt de Autisme Belevingswandeling aangevraagd als maatwerk:

  • als aanvullende scholing van medewerkers in de zorg; 

  • als leerzaam personeelsuitje voor leerkrachten passend en speciaal onderwijs;

  • als workshop tijdens een symposium over inclusiviteit in gemeentelijk beleid; 

  • als verbeelding voor projectteams die gebouwen autismevriendelijk inrichten.

 

Hieronder staan enkele voorbeelden van uitgevoerde Autisme Belevingswandelingen.

Mama vita zaanstad.jpg

July 12, 2020

Post-HBO opleiding 'Sprekend Autisme!'

In Veenendaal onder zomerse omstandigheden voor een groep studenten van de post-HBO opleiding 'Sprekend Autisme!' met docente Rianne Jansen van Elisa een ABW naar de surfplas mogen leiden. 

June 29, 2020

Herstart SVA, Eindhoven

Op twee verschillende dagen in totaal 4 ABW's voor kleine groepen gelopen als herstart van de activiteiten van het Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant. Deelnemers kwamen uit diverse organisaties o.a.:

- het Regionaal Autisme Centrum;

- ORO

- Futuris

- Fontys

- Loekemeijer

- Lunetzorg.

January 29, 2020

Autismecoach opleiding, Hattem

ABW door het fraaie stadje Hattem, waarbij naast enkele elementen uit de stadsnatuur ook vele elementen van de eeuwenoude stadsarchitectuur voldoende stof gaven voor het vertellen van aansprekende verhalen. De wandeling was dit keer als praktijkstudie opgenomen in de tweedaagse Autismecoach opleiding van Marja Boxhoorn. Het lerend ervaren beviel enkele deelnemers uitstekend: 'de wandeling maakt van de 2D leerstof een 3D ervaring". Mooier kan ik het zelf niet zeggen.

August 26, 2019

Zorginstelling Talant, Friesland

Wandelingen met cliënten, begeleiders en leden van het management van zorginstelling Talant in het Friese Beetsterzwaag. We wandelden de eerste keer in april wegens weersomstandigheden vooral over het ruim opgezette en groene terrein. Mocht het hard zijn gaan regenen, dan was de belevingswandeling een vertelling geworden vanaf het podium in de ontspanningsruimte. Maar het zat ons gelukkig mee. De wandeling in augustus speelde zich af bij prachtig zomerweer en we wandelden door het oude boslandschap van het Wallebos. Het bos is afwisselend en we werden onderweg aangenaam verrast door het verschijnen van twee bijzondere dieren: een ree en een jonge ringslang. 

June 10, 2019

Mamma Vita Zaanstad

Op een warme zomeravond als afsluitende activiteit vlak voor de zomervakantie met de gezellige groep moeders van Mama Vita Zaanstad gewandeld door het zeer diverse en tegelijk zeer intensief gebruikte Burgemeester In 't Veldpark van Zaanstad. Natuur blijft een bron voor mooie verhalen, zelfs wanneer het op postzegelformaat is en in een sterk bebouwde omgeving ligt. Maar waar dan gelukkig wel iets te drinken is.  

Basistraining Begrip voor Autisme in 2016, 2017, 2018 en 2019

De ABW maakt regelmatig onderdeel uit van een cursus of training van Ontdek Autisme. Zo maakte de ABW van 2016 tot en met 2019 deel uit van de basistraining van Ontdek Autisme. Hierin krijgt men een indruk van de impact van autisme. Je oefent om te kijken vanuit een persoon die informatie op een andere manier verwerkt. Dat vergroot je begrip voor en inlevingsvermogen in een persoon met autisme. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kunt inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie en oefen je hiermee. Daarna doorloop je het Autisme Belevingscircuit. Dit bestaat uit een aantal opdrachten, die je een indruk geven hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Na de lunch volgt de Autisme Belevingswandeling, of  een andere creatieve en reflecterende activiteit. Daarna ga je onder begeleiding casussen bespreken. 

November 29, 2018

Workshop Autisme Beleven tijdens Speciaal Onderwijscongres

Hét Congres is een landelijk onderwijscongres van Lecso en het SBO Werkverband en wordt door De Onderwijsspecialisten georganiseerd. Het onderwijs aan leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben staat centraal. Tijdens dit congres gaf Aut of the Blue twee wandelingen door het congersgebouw en over het terrein van sportcentrum Papendal. Hierbij werden elementen uit de natuur (die deels al in winterslaap was), en uit de cultuur gebruikt. Getoond werd hoe gemakkelijk je vanuit je eigen beleefwereld ten onrechte de beleefwereld van een ander denkt te kunnen begrijpen. 

Inservice 2016, 2017 en 2018

Inservice was een Vlaams-Nederlands, tweedaags congres met de sfeer van een schoolkamp en een uniek goede balans in sprekers, workshopgevers en deelnemers. Deze kunnen namelijk ervaringsdeskundig (mensen met zelf autisme) zijn of professionals in de zorg, onderwijs of onderzoek. En zijn dat vaak beide.  

Tijdens Inservice bood Aut of the Blue meerdere Autisme Belevingswandelingen aan in het park dat rond de congreslocatie in Malle (België) ligt. Voor veel congresdeelnemers was alleen het buiten zijn al een welkome afwisseling op het binnenprogramma van plenaire sprekers en workshopgevers. De waardering, ook voor de inhoud van de wandeling, was elk jaar weer hoog. Enkele reacties van deelnemers die vermeld staan op het evaluatieformulier van de organisatie zijn:

- Bedankt voor de boeiende wandeling.

- De autismewandeling, heel interessant en heerlijk om een frisse neus te halen.

- Heel duidelijk, aan de hand van de natuur veel voorbeelden over autisme.
- Een beeldend verhaal autisme en de vergelijking met de natuur. 

- Wandeling was super informatief en leuk.

- Een verademing, de kers op de taart, speciaal voor het laatst bewaard.

- Mooie wandeling. Met duidelijke metaforen. Veel eigenheid en kwetsbaarheid.

- Boeiende ervaring, mooie combi van 'natuur' en 'wat ervaart iemand met autisme'.

- Leuk en leerzaam
 

 

Autisme Belevingswandeling in Koffietijd (RTL)

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) pakt altijd groots uit in de Autismeweek die traditioneel rond Wereld autisme-dag (4 april) wordt georganiseerd. Dankzij de Vriendenloterij krijgt de NVA ook zendtijd in het RTL-programma Koffietijd. In 2017 werd de Autisme belevingswandeling opgenomen in het item.

Mama Vita Arnhem e.o in Renkum

Op een mooie lenteavond door het prachtige heuvelbos Hartenstein in Renkum voor enthousiaste leden van Mama Vita afdeling Arnhem e.o. een wandeling mogen verzorgen, waarbij ook twee honden meeliepen. De tweede maal liepen we door het prachtige Park Zypendael. Dit park ligt naast het bekendere landgoed Sonsbeek en bevat evenveel inspirerende aanplant en waterpartijen, maar bevat veel minder hoogteverschil.

Participatieproject de Kracht van Krimpen, Krimpen aan den IJssel

In Krimpen aan de IJssel werd in het project 'De Kracht van Krimpen - Vanuit autisme bekeken' op participatieve wijze een inventarisatie gemaakt van wat kwetsbare burgers op al de relevante levensterreinen aan ondersteuning nodig hebben. De wandeling werd in het project opgenomen, om op creatieve wijze betrokkenen te laten ervaren 'Hoe moeilijk het is om iemand echt te helpen, wanneer die persoon anders denkt, voelt en doet als jij'. Het deelnemersveld aan de Autisme Belevingswandeling bestond uit mensen met  autisme en mensen die formeel of informeel in het dagelijks leven te maken hebben met mensen met autisme. Marc Beek, die de wandeling leidde, heeft zelf ook autisme en is werkzaam als voorlichter en vrijwillig boswachter. Hij liet de groep onder meer stoppen voor een grote boom waarvan een aantal takken was afgebroken. ‘Is deze boom ziek? Is hij beschadigd? ‘vroeg Marc zich hardop af. Waarna hij vervolgde ‘Ziek is de boom zeker niet. Wel beschadigd. Maar als boom functioneert deze boom gelijk de andere. Dit geldt ook voor mensen met autisme. Ook zij zijn oppervlakkig bekeken beschadigd maar kunnen vaak prima functioneren.’

Docentenscholingsdag Mondriaan College, Den Haag

Drie ABW's in de vorm van workshops gegeven in samenwerking met Jasper Kok-Roosjen van Ontdek Autisme om docenten een korte impressie te kunnen geven van de Autisme Belevingswandeling en het Autisme Belevingscircuit. Met enige creativiteit konden we zowel de schaarse natuur- als de vele cultuurelementen in de directe omgeving van de cursuslocatie betrekken, zodat deelnemers actief bij de beleving van wat autisme zou kunnen zijn, werden betrokken. 

 

Please reload

Dm5OmIoW4AAxT9O.jpg
Onderwijscongres.jpg
Inservice 2016.jpg
Talant Beetsterzwaag.jpg
SVA wandeling.jpg
Autisme coach opleiding 2.jpg
Balans1.jpg
Balans2.jpg
bottom of page