Wat beleef je door mee te lopen met de Autisme Belevingswandeling

Je ontdekt tijdens een wandeling hoe autisme het dagelijks leven beïnvloedt van iemand met autisme die volop meedoet in de samenleving. Tijdens een wandeling van ongeveer twee uur leer je de denk- en handelswijze van mensen met autisme beter begrijpen. Dit begrip komt de wederzijdse omgang tussen verschillende mensen ten goede. Bij voorkeur wandelen we in de vrije natuur, maar een wandeling kan ook (deels) door een bebouwde omgeving gaan. En zelfs volledig in een gebouw gehouden worden.

De natuur als voorbeeld van inclusiviteit

Ieder mens is uniek en dat geldt uiteraard ook voor mensen met autisme. Aan de hand van voorbeelden uit de dieren- en plantenwereld die we onderweg tegenkomen, ontdek je dat de natuur het heel vanzelfsprekend vindt dat er onderlinge verschillen zijn. De natuur als geheel wordt daar sterker en mooier door. Door die ruimte voor verschillen ook in ons eigen leven toe te staan, maken we het in de samenleving makkelijker voor mensen met autisme om op eigen wijze mee te kunnen doen.

Hoe is de opzet van de Autisme Belevingswandeling

Tijdens de wandeling krijg je verhalen te horen, voorbeelden aangereikt en doe je enkele oefeningen. Hierdoor wordt je ook aan het denken gezet over je eigen houding en gedrag. Tussendoor is er gelegenheid om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit maakt elke wandeling weer tot een persoonlijke beleving. De wandelingen worden geleid door Marc Beek, ervaringsdeskundig voorlichter bij Aut of the Blue en vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten. Bij grotere groepen loopt er een assistent mee die de deelnemers met individuele vragen tussendoor te woord kan staan.

 

Praktische informatie

In totaal wandel je circa 2 kilometer. We staan regelmatig stil. In een gebouw is de afgelegde afstand vaak slechts 1 kilometer. Zorg in alle gevallen voor prettige wandelkleding en comfortabel schoeisel. Hou indien buiten gewandeld wordt rekening met de weersverwachting en neem o.a. voldoende drinken mee voor onderweg.

Voorbeelden van verhalen 

Hieronder staan drie voorbeelden van verhalen die tijdens de Autisme belevingswandeling aan bod kunnen komen. Deel de verhalen vrij, maar noem wel de Autisme belevingswandeling als bron.

De Brandnetel

De brandnetel groeit al op vervuilde grond, heeft meer vitamine C dan sla, meer waardevolle mineralen dan spinazie, je kan er soep, kaas en pesto mee maken en van de vezels uit de stam zelfs spijkerbroeken. Het is dus een heel nuttig plantje. Maar de brandnetel kennen we vooral doordat deze een branderig gevoel geeft, wanneer je het plantje aanraakt. Van alle eigenschappen die het plantje heeft, gebruiken we de negatieve om het plantje een naam te geven.

Bij mensen met autisme, die wel eens anders kunnen reageren, ook op aanraking, dan je verwacht, onthouden we vooral het gedrag dat ons irriteert. Nu is het de kunst om hierop niet aangebrand te reageren, maar de kwetsbaarheid en de goede eigenschappen van iemand met autisme te kunnen blijven zien.  Filmpje met o.a. de Brandnetel in Willem Wever

De Wilg

De wilg heeft licht en zacht hout. Deze kwetsbaarheid maakt deze bomen uitermate geschikt om daar te groeien waar andere bomen het lastig hebben: langs waterkanten of op drassige grond. De wilg heeft namelijk een geweldige positieve instelling. Zelfs wanneer de binnenkant bijna volledig is weggerot, doet de wilg nog wat gezonde bomen ook doen: takken maken, blaadjes maken, vruchten dragen, voortplanten. Blijkbaar is die binnenkant van een boom, iets wat we algemeen toch als de kern van een boom beschouwen, niet eens zo belangrijk.  

Je kunt mensen met autisme beperkt noemen, er zou zelfs sprake van een hersenbeschadiging zijn. Het gedrag wat we zien, wijkt in ieder geval soms af van de meeste mensen die we kennen. Maar wat wij als de kern van het menselijk samenleven zien, contact maken, praten en delen, hoeft dat niet te zijn om toch mee te kunnen doen.  

Je kunt als mens net als de wilg iets hebben, maar toch gewoon meedoen in de samenleving. Wanneer anderen je maar niet omhakken, omdat hoe jij bent afwijkt van het plaatje dat zij voor ogen hebben. 

De Collegebanken

Vaak zijn de banken in collegezalen van gelijke hoogte. De maat is een gemiddelde van die van alle mannen en alle vrouwen. Dat gemiddelde van het gemiddelde heeft bijna niemand, dus op een standaard bank zit bijna niemand goed. Je zou maatwerk kunnen leveren, bijvoorbeeld met een verstelbare bank. Maar maatwerk is snel te duur in aanschaf en onderhoud. Je zou als redelijk alternatief alle kleine mensen op de voorste rijen plaats kunnen laten nemen, waar je lage stoelen plaatst. De grote mensen kunnen dan achteraan op de hoge banken plaatsnemen en alles wat daartussen in zit neemt gewoon plaats op de oude standaard banken. Maar mensen gedwongen op basis van een bepaalde kenmerk een plaats geven, voelt niet lekker. Je zou misschien ook alle banken aan de linkerkant van een rij lager kunnen maken, die in het midden van de rij standaard houden en die aan de rechterkant hoger kunnen maken. Je maakt zo nog steeds verschil in lengte, maar het onderscheid is al iets minder zichtbaar: per rij zitten alle lengtes naast elkaar.  

Het grote verschil tussen apart gezet worden (segregatie) om geholpen te worden en apart gaan zitten (separatie) omdat het je helpt, is het hebben van de vrije keuze. Je helpt mensen met autisme vooral als ze zelf ook mee mogen beslissen met de aangeboden hulp. 

  

Contact

Aut of the Blue

De heer M.R. (Marc) Beek

Eisenhowerlaan 17

3844 AR Harderwijk

Nederland

​​

Tel:  06 - 53395823

 

E-mail:  info@aut-of-the-blue.nl

KvK       27191175 Oost Nederland

BTW     NL 001682021B92

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon

© 2023  BeeWise