top of page

ORO Autisme Audiotour 

De eerste Autisme Audiotour ter wereld!
 • Individueel te volgen 
 • op elk uur van de dag beschikbaar  
 • volledig in de gezonde buitenlucht
 • in Helmond

Wandelen en luisteren 

 

Een Autisme Audiotour is een wandeling door de natuur in de gezonde buitenlucht terwijl je luistert naar een verteller op je smartphone. Deze verteller vertelt verkorte verhalen uit de Autisme Belevingswandeling

 

Je kunt de Autisme Audiotour alleen of op gepaste afstand van elkaar met meerdere mensen tegelijk langslopen. Ieder heeft dan z'n eigen hoofdtelefoon op of eigen oortjes in.

Via een app op je eigen smartphone zie je een kaart met daarop een aantal genummerde bolletjes, zoals op de afbeelding hiernaast. De kaart is groter te maken, zodat je nog beter kunt zien welk pad in het park je moet volgen. 

 

Wanneer je wandelt laat de GPS van je smartphone zien waar je precies bent. Je ziet dan ook een blauw bolletje op de kaart. Dat is waar jij dan bent. Kijk steeds even of dat bolletje nog op de blauwe lijn ligt. Dan weet je dat je goed langs de route naar het volgende bolletje loopt.

 

Kom je in de buurt van een genummerd bolletje, dan laat je smartphone vanzelf een verhaal horen. Je mag dan stil gaan staan en luisteren. De verhalen vertellen iets over wat je op die plek kunt zien, horen of ruiken. Daarna wordt verteld wat dat met autisme te maken heeft. Zo krijg je een beeld van wat autisme kan zijn. 

Je loopt van genummerd bolletje naar genummerd bolletje, totdat je weer bij je startpunt bent aangekomen. 

Voor medewerkers van ORO in opleiding is er op aanvraag bij de Academie Talent & Organisatie een ORO Autisme Audiotour met 18 verhalen. Voor iedereen is er de beknopte ORO Autisme Audiotour met 9 verhalen. In deze laatste loop je dezelfde afstand, maar krijg je minder verhalen te horen. Zodat je meer rust hebt tussen de verschillende verhalen in.  

Afhankelijk van hoe snel je loopt en van hoe snel je na het beluisteren van een verhaal doorloopt, duurt een wandeling voor de meeste mensen tussen de drie kwartier en twee uur. 

Startscherm foto.jpg
Uitleg over de app  
1. Voordat je kunt gaan wandelen:
2. Wanneer je wilt gaan wandelen:
 • klik op de IZI app op je smartphone 
  • zoek in een Android smartphone bij het vergrootglas naar 'oro autisme audiotour'
  • Ga in een Apple smartphone naar 'alle gidsen' linksonder in het scherm, zoek op Helmond en scrol door naar 'ORO Autisme Audiotour'. 
3. Wanneer je gaat wandelen:
 • Ga naar het stadspark de warande in Helmond
 • klik IN DE izi APP OP DE ORO AUTISME AUDIOTOUR 
 • STEL HET GELUIDSVOLLUME AF ​​
 • Ga naar het startpunt bij bolletje 1  
 • luister naar het verhaal
 • en ga naar het volgende bolletje
 • Totdat je weer bij het startpunt bent  

Tips

 1. Je kunt de Autisme Audiotour voor gebruik tijdens de wandeling al thuis of op het werk via een Wifi-netwerk downloaden op je smartphone. Zo kun je de app offline gebruiken en raakt je batterij en/of je MB-bundel minder snel leeg. Want in de offline modus worden de verhalen nog steeds via de GPS op je smartphone geactiveerd.

 2. Voorkom door regelmatig op je telefoon te kijken en het scherm aan te raken dat je scherm vlak bij een bolletje op de kaart zwart wordt en je telefoon in pauze stand gaat. Zo zou je een verhaal kunnen missen, omdat de GPS de app dan niet kan activeren. Vooral de IPhone gaat snel in deze energie spaarstand en is hierdoor iets minder gebruiksvriendelijk dan bijvoorbeeld een telefoon met het Android besturingssysteem.

‘s Werelds eerste Autisme Audiotour

Deze Autisme Audiotour is een unieke creatie van Marc Beek van Aut of the Blue voor zorgorganisatie ORO, actief in en om Helmond. ORO had behoefte aan een coronaproof lesmethode voor het eigen zorgpersoneel. Verrast door het resultaat wil ORO de Autisme Audiotour tijdelijk beschikbaar stellen voor iedereen met belangstelling voor goede zorg.

Ieder jaar wordt op 2 april wereldwijd aandacht besteed aan autisme. Mensen met autisme denken, voelen, willen of doen anders dan de meeste andere mensen. In onderling contact kan dat anders zijn soms tot wederzijds onbegrip en verwarring leiden. Door in de periode rond de Dag van Autisme meer uitleg te geven over wat autisme zou kunnen zijn, ontstaat meer begrip voor dit anders zijn en hopelijk ook een beter onderling contact.  

De eerste Autisme Audiotour ter wereld werd door ORO in de periode rond 2 april 2021 met succes gratis aangeboden. Meer dan 250 deelnemers zijn individueel of op gepaste onderlinge afstand in tweetallen gaan wandelen in Helmond. De audiotour is onder andere gevolgd door zorgmedewerkers, ouders van mensen met autisme, mantelzorgers, onderwijzers, werkgevers en mensen met autisme en hun collega’s. Het Eindhovens Dagblad maakte er een leuk verslag van.

 

Ook na de Week van Autisme 2021 blijft de beknopte ORO Autisme Audiotour voor een breed publiek in en om Helmond beschikbaar!

 

Waar:         Parkeerplaats stadspark De Warande, Warandelaan, Helmond.

 

 

Logo Autisme Audiotour met tekst.jpg
bottom of page