top of page

Presentatie (aanstaand)

oudersschap en autisme 

Presentatie door een moeder en een vader met beide zelf autisme
  • De Leidraad aanstaand ouderschap en autisme wordt in zijn geheel in 60 minuten stapsgewijs doorlopen, waarbij afwisselend het perspectief van de moeder en de vader aan bod komt  
  • Gelegenheid voor het stellen van algemene vragen in de groep (na afloop is er ook gelegenheid voor het stellen van persoonlijke vragen) 
  • Bespreken van enkele veelvoorkomende situaties: wat als?

Een kind verwachten, de geboorte van een kind en de eerste tijd met een baby wordt door velen als een ingrijpende gebeurtenis ervaren. De ‘perfecte ouder’ bestaat hierbij niet, het ouderschap bevat ruim voldoende uitdagingen voor iedereen. Wanneer je autisme hebt, je partner autisme heeft of jullie beide autisme hebben, kan het krijgen van een baby relatief nog meer impact hebben. Het verzorgen en opvoeden van een kind vraagt om inlevingsvermogen, uithoudingsvermogen, organisatievermogen, omgaan met veranderingen, sociale vaardigheden en omgaan met prikkels en gevoelens. Een aantal van deze vermogens en vaardigheden kunnen bij mensen met autisme anders ontwikkeld zijn, of onder bepaalde omstandigheden kwetsbaar zijn, wat het ouderschap lastiger kan maken.

“Erken dat je een kwetsbaarheid hebt, dan kun je ook de oplossingen zoeken en daarbij mag je best afwijken van wat andere ouders doen” – Marc Beek

De presentatie ‘Aanstaand ouderschap en autisme’ gaat in op de diepere overwegingen die je bij een kinderwens kunt doorlopen en de praktische omstandigheden die je tijdens en na de zwangerschap kunt organiseren. En ook: er zijn voordelen te noemen waarbij autisme het ouderschap kan versterken.

Aanleiding en achtergrondinformatie voor de presentatie is de ‘Leidraad aanstaand ouderschap en autisme’’ geschreven door Lisa Snip en Vivian Snouckaert voor het Female Autism Network of the Netherlands (FANN). Marc Beek heeft aan deze leidraad meegewerkt als een van de vele ervaringsdeskundigen. De leidraad is gratis te downloaden via de website van FANN.

 

Aan de presentatie zijn in de regel kosten verbonden,

neem  contact op over de mogelijkheden.

bottom of page