Waar we al waren

De Autisme Belevingswandeling is ontstaan op het Hulshorsterzand (de Noordwest Veluwe), het gebied waar Marc Beek ook vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten is. Hier in de buurt werd de wandeling in samenwerking met Jasper Kok-Roosjen van Ontdek Autisme ook het eerst als individueel te boeken groepsactiviteit aangeboden.

Dit aanbod  van de Autisme belevingswandeling, op vaste locaties en vaste data, wordt nog steeds aangeboden, maar nu op locaties dichterbij de grote steden en treinstations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

 

De Autisme Belevingswandeling werd afgelopen jaren ook aangeboden aan de leden van verenigingen en door stichtingen, zoals de Nederlandse Vereniging voor Autisme en Mama Vita, en door congresorganisaties, zoals Inservice en Autminds. 

 

En steeds vaker werd de Autisme belevingswandeling aangevraagd als maatwerk:

  • als workshop tijdens een symposium over inclusiviteit in gemeentelijk beleid; 

  • als scholing en teambuilding van medewerkers in de zorg; 

  • als verbeelding voor projectteams die gebouwen autismevriendelijk inrichten;

  • als leerzaam personeelsuitje voor leerkrachten op passend of speciaal onderwijs.

Hieronder staan enkele voorbeelden van uitgevoerde Autisme Belevingswandelingen.

June 10, 2019

Autisme Belevingswandeling voor Mamma Vita Zaanstad

Op een warme zomeravond als afsluitende activiteit vlak voor de zomervakantie met de gezellige groep moeder van Mama Vita Zaanstad gewandeld door het zeer diverse en tegelijk zeer intensief gebruikte Burgemeester In 't Veldpark. Natuur blijft een bron voor mooie verhalen, zelfs wanneer het op postzegelformaat is in een sterk bebouwde omgeving. 

Wandeling als onderdeel van de Basistraining Begrip voor Autisme in 2016 - 2019

Tijdens de basistraining van Ontdek Autisme krijg je een indruk van wat de impact van autisme is. Je oefent om te kijken vanuit een persoon die informatie op een andere manier verwerkt dan jij. Dat vergroot je begrip en inlevingsvermogen in een persoon met autisme. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kunt inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie en oefen je hiermee. Daarna doorloop je het Autisme Belevingscircuit. Dit bestaat uit een aantal opdrachten, die je een indruk geven hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Na de lunch volgt de Autisme Belevingswandeling, of  een andere creatieve en reflecterende activiteit. Daarna ga je onder begeleiding casussen bespreken. 

Samen met Jasper Kok-Roosjen maakte Marc Beek van Aut of the Blue een item in het informatieve kinderprogramma Willem Wever: 'hoe kan Noa haar broer Dylan met autisme beter begrijpen?'.

November 29, 2018

Workshop Autisme Beleven tijdens Speciaal Onderwijscongres

Hét Congres is een landelijk onderwijscongres van Lecso en het SBO Werkverband en wordt door De Onderwijsspecialisten georganiseerd. Het onderwijs aan leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben staat centraal. Tijdens dit congres gaf Aut of the Blue twee wandelingen door het congersgebouw en over het terrein van sportcentrum Papendal. Hierbij werden elementen uit de natuur (die deels al in winterslaap was), en uit de cultuur gebruikt. Getoond werd hoe gemakkelijk je vanuit je eigen beleefwereld ten onrechte de beleefwereld van een ander denkt te kunnen begrijpen. 

Autisme Belevingswandeling tijdens Inservice 2016, 2017 en 2018

Inservice was een Vlaams-Nederlands, tweedaags congres met de sfeer van een schoolkamp en een uniek goede balans in sprekers, workshopgevers en deelnemers. Deze kunnen namelijk ervaringsdeskundig (mensen met zelf autisme) zijn of professionals in de zorg, onderwijs of onderzoek. En zijn dat vaak beide.  

Tijdens Inservice bood Aut of the Blue meerdere Autisme Belevingswandelingen aan in het park dat rond de congreslocatie in Malle (België) ligt. Voor veel congresdeelnemers was alleen het buiten zijn al een welkome afwisseling op het binnenprogramma van plenaire sprekers en workshopgevers. De waardering, ook voor de inhoud van de wandeling, was elk jaar weer hoog. Enkele reacties van deelnemers die vermeld staan op het evaluatieformulier van de organisatie zijn:

- Bedankt voor de boeiende wandeling.

- De autismewandeling, heel interessant en heerlijk om een frisse neus te halen.

- Heel duidelijk, aan de hand van de natuur veel voorbeelden over autisme.
- Een beeldend verhaal autisme en de vergelijking met de natuur. 

- Wandeling was super informatief en leuk.

- Een verademing, de kers op de taart, speciaal voor het laatst bewaard.

- Mooie wandeling. Met duidelijke metaforen. Veel eigenheid en kwetsbaarheid.

- Boeiende ervaring, mooie combi van 'natuur' en 'wat ervaart iemand met autisme'.

- Leuk en leerzaam
 

 

Autisme Belevingswandeling in Koffietijd (RTL)

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) pakt altijd groots uit in de Autismeweek die traditioneel rond Wereld autisme-dag (4 april) wordt georganiseerd. Dankzij de Vriendenloterij krijgt de NVA ook zendtijd in het RTL-programma Koffietijd. In 2017 werd de Autisme belevingswandeling opgenomen in het item.

Autisme Belevingswandeling voor Mama Vita Arnhem e.o in Renkum

Op een mooie lenteavond door het prachtige heuvelbos Hartenstein voor enthousiaste leden van Mama Vita afdeling Renkum een wandeling mogen verzorgen, waarbij ook twee honden meeliepen.

Belevingswandeling voor de Kracht van Krimpen

In Krimpen aan de IJssel werd in het project 'De Kracht van Krimpen - Vanuit autisme bekeken' op participatieve wijze een inventarisatie gemaakt van wat kwetsbare burgers op al de relevante levensterreinen aan ondersteuning nodig hebben. De wandeling werd in het project opgenomen, om op creatieve wijze betrokkenen te laten ervaren 'Hoe moeilijk het is om iemand echt te helpen, wanneer die persoon anders denkt, voelt en doet als jij'. Het deelnemersveld aan de Autisme Belevingswandeling bestond uit mensen met  autisme en mensen die formeel of informeel in het dagelijks leven te maken hebben met mensen met autisme. Marc Beek, die de wandeling leidde, heeft zelf ook autisme en is werkzaam als voorlichter en vrijwillig boswachter. Hij liet de groep onder meer stoppen voor een grote boom waarvan een aantal takken was afgebroken. ‘Is deze boom ziek? Is hij beschadigd? ‘vroeg Marc zich hardop af. Waarna hij vervolgde ‘Ziek is de boom zeker niet. Wel beschadigd. Maar als boom functioneert deze boom gelijk de andere. Dit geldt ook voor mensen met autisme. Ook zij zijn oppervlakkig bekeken beschadigd maar kunnen vaak prima functioneren.’

Wandeling tijdens docentenscholingsdag Mondriaan College, Den Haag

In de vorm van een workshop een korte impressie kunnen geven van de Autisme belevingswandeling gebruikmakend van de schaarse natuur- en de vele cultuurelementen in de directe omgeving van de cursuslocatie. 

 

Please reload

Contact

Aut of the Blue

De heer M.R. (Marc) Beek

Eisenhowerlaan 17

3844 AR Harderwijk

Nederland

​​

Tel:  06 - 53395823

 

E-mail:  info@aut-of-the-blue.nl

KvK       27191175 Oost Nederland

BTW     NL 001682021B92

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon

© 2023  BeeWise