top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarc Beek

Autisme en camouflage

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023

Naast de Autisme Belevingswandelingen in een groep zijn er nu ook Autisme Audiotours die individueel te volgen zijn. Deelnemers krijgen een kaart waarbij op bepaalde punten een geluidsfragment afgespeeld kan worden. Het fragment over camouflage staat uitgeschreven in dit blog.
Schrik niet, maar hier lopen wel eens muizen: bosmuizen. Deze diertjes verblijven namelijk graag in dit soort landschap waar open stukken grasland afgewisseld worden met laag struikgewas en hoge bomen. Bosmuizen eten namelijk de zaden van grassen, de bessen van struiken en de noten van bomen. Je kunt de bosmuis het hele jaar door tegenkomen, want altijd zijn ze bezig hun kostje bij elkaar te scharrelen. Maar de kans dat je een bosmuis ook daadwerkelijk ziet lopen, is klein, het zijn meesters in camoufleren.


Dat begint al bij de kleur. De bosmuis kan grijsbruin, donkerbruin; roodbruin of geelbruin zijn. Het beestje heeft namelijk dezelfde kleur als de omgeving waarin het leeft. En wanneer een muis maar vermoedt dat ie ontdekt is, dan maakt ie zich heel klein en houdt zich heel stil. Niets onderscheidt hem dan van de omgeving.


”Ook mensen gebruiken camouflagetechnieken”

Camouflagetechnieken worden ook door mensen gebruikt om op te kunnen gaan in een groep waartoe ze willen behoren. Je verhult dan je eigen voorkeursgedrag door dat van anderen na te gaan doen. Door dit toneelstukje op te voeren hoop je sociaal geaccepteerd te worden, want teveel opvallen en daardoor buiten de groep vallen kan flink pijn doen.


Mensen met autisme zijn soms zo goed in camoufleren dat ze zichzelf kwijt beginnen te raken. Want wanneer je zelfs in groepen waar je eigenlijk gewoon jezelf zou mogen zijn, zoals thuis of bij goede vrienden, nog steeds bezig bent je anders voor te doen dan je in wezen bent, dan kan het mis gaan. Van jezelf vervreemden is niet gezond.


Baat bij acceptatie


Camouflage is een overlevingstactiek, je zou die alleen in een nieuwe of onveilige omgeving nodig moeten hebben. Meer kennis van autisme in de samenleving kan helpen een veiliger klimaat te scheppen. Maar heel algemeen doet de acceptatie van mensen die een beetje anders zijn, dit ook. En daar hebben dan meer mensen, dan alleen mensen met autisme, baat bij.235 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page